Åker nedflyttade lag i Superettan ut?

Det är inte unikt att nedflyttade lag från Allsvenskan blir nedflyttade från Superettan året efter.
Det har hänt fyra lag att de hamnat på direktnedflyttningsplatserna, och två ytterligare lag via nedflyttningskval.
Två av de direkt nedflyttade lagen (GAIS 2001 och Enköpings SK 2004) har dock blivit nedflyttade som 14:e lag (Tre lag flyttades ner 2000-2005).
Det har dock aldrig hänt i superettans historia (sedan 2000 då serien startade) att båda lagen som blivit nedflyttade från Allsvenskan slutat på de två sista plasterna i serien.

Av de historiskt 30 lag som efter 13 spelade omgångar i superettan legat på de två sista platserna har hittills 20 blivit nedflyttade (2 stycken som lag 14 mellan 2000 och 2005), och 10 lag klarat sig kvar i serien (3 stycken via nedflyttningskval).

s1-13omg

s1-13omg_numbers

Medelpoängen för slutplacering 14 ligger på 30,7. Den lägsta poängsumma lag på plats 14 haft när serien varit slutspelad är 26.
De lag som efter 13 omgångar legat på plats 15/16 har i medeltal spelat ihop 19 poäng i resten av serien. För Mjällbys och Brommapojkarnas den skulle det innebära 26 respektive 25 poäng.

Detta visar att båda de nedflyttade allsvenska lagen i årets superetta-serie ligger väldigt prekärt till för att hålla sig kvar på den näst högsta nivån.

* Siffrorna gäller efter 13 spelade omgångar. Mjällby spelade sin match i den 14:e omgången den 17/6. Resultatet där (förlust 1-0) räknas inte in i sammanställningen

Detta inlägg publicerades i Superettan och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s